Bacate ljuske od jaja? Kada pročitate koliko su korisne više nikada ih nećete baciti u smeće

Foto:Ilustracija

Mnogi od nas kada spremamo jaja, razbijemo ih i samo unutrašnji dio jajeta iskorisimo a naravno ljusku bacamo u smeće.

To nam se nakako same nameće i čini normalnim ali nismo ni svjesni koliko dobra ima u ljuski od jaja, koliko nam ta ljuska može pomoći da održimo naše kosti i  mišiće zdravim?!

Devedest odsto kalicija koji nam je prijeko potreban organizmu nalazi se upravo u ljuski od jaja, a mi to bacamo u kantu za smeće.

Institut za Zdravlje dokazao je da su ljuske od jaja odličan način da se unese obavezna količina kalcijuma u ljudsko tijelo. Ako u toku dana uzmete samo pola kašičice ljuske od jaja to će vam pokriti dnevne potrebe za kalcijom.

Da bi bili sigurni da na ljuski od jaja nema živih bakterija potrebno je prvo jaja skuhati u vodi oko 10 minuta, možete ih i ispeći u pećnici ali nije neophodno.

Kada ste jaja skuhali odvojite jaje od ljuske, te ljuske ohladite i sameljite u mlinu za kafu ili sjecku.

Potrebno je da ljuske od jaja samljete da budu u praškastom stanju, a zatim po jednu kašičicu praha dnevno možete da dodajte u hranu i tako zagarantovano unostite potreben količine kalcija u organizam.

Ljuska od jaja po hemijskom sastavu gotovo je pa identična zubima i kostima pa je zbog toga naše tijelo tako lako apsorbuje.

Svi znamo da nam je kalcijum svima prijeko potrban a naraočite trudnicama, djeci i starijim osobama, zbog toga trebamo da se potrudimo da potrene količine unesemo u naš organizam.

Ne samo da je ljuska od jaja korisna za kosti i zube, već je veoma korisna i liječi od gastritisa i čira, potrebno je kašiku mljevenih ljudski od jaja pomješati sa kašikom šećera i kašikom muškatnih oraščića, sve lijepo izmješati da se dobije homogena smjesa.

Potrebno je tri puta u toku jednoga dana uzimati po jednu kašičicu te smjese, terapija traje dvadeset dana.

(Urbano24.info / Avaz)