BUDITE HUMANI: Pomozite napuštanim životinjama da prežive ove HLADNE zimske dane!

U našoj regiji je pao snijeg, temperature su veoma niske i svi se trudimo da naše domove dovoljno zagrijemo kako bi nam bilo udobno za živjeti. Bez neke pretjerane potrebe ne izlazimo napolje a bijeli sniježni prekrivač gledamo samo kroz prozor…

I tok tako uživamo u zimskoj idili, radujemo se snijegu i svemu što snijeg donosi, zaboravljnamo napuštane životinje koje jedva preživljavaju na hladnoći. Njima su ovi hladni dani najteži u godini i mnogi oni ne dočekaju proljeće, jer uginu od hladnoće i nedostatke hrane.

U ovim trenutcima mnogo je životinja koje lutaju ispod naših prozora, a mi to ne želimo ili jednostavno ne obraćamo pažnju na njih.

Mnogi oni neće dočekati sutrašnji dan, jer preniske temperature dovešće do promrzavanja njihovih tijela i gladnih stomaka. I sve se to ne dešava negdje DALEKO već tu blizu, baš ispod naših PROZORA, i svi možemo da na neki način pomognemo ovim jadnim životinjama da prežive ledene dane i dočekaju BOLJE SUTRA.

Evo nekoliko načina na koje možete da pomognete, koji nama ne znače puno a za napuštene životinje znače ŽIVOT, to su:

Napravite kućicu za napuštene životinje, mnogi od nas uživaju sa najmlađim praviti Sniješka Bijelića, to nam je nekako zanimljivo i zabavno. A da li ste razmišljali da pravljenje kućice za napuštene životinje isto tako može da bude ZABAVNO i prije svega HUMANO.

O starog materijala koji vama više nije potreban možete napraviti lijepu kućicu za napaćene životinje u vaše kraju. Stiropol, stare daske, deke, peškiri, stari jorgani sve to može da spasi život jednoj promrzloj životinji!

Ako nemate vremena za pravljenje kućice, onda barem ODŠKRINITE VRATA OD ULAZA U  ZGRADU!

Neće vam napušteni pas ili mačka toliko toga isprljati ako uđe u vašu zgradu i skupi se na parčetu kartona, zamislite da vi morate da stojite satima ispred zgrade na debelom minusu. Budimo humani…

Hrana i voda mogu biti spas u zadnji čas! Odvojite malo svoje hrane koju više nećete jesti, sigurno vam je ostalo nešto od novogodišnjih praznika, dadnite to životinja, naspite tople vode i odnesite im, možda im baš VAŠA HRANA spasi život!

U ovim hladnim ledenim danima nisu ugrožene samo mačke i psi, mnoge ptice jedva prežive zimu.

Ako nemate hranilice, obična tacna ili činija može da pomogne, naspite u nju malo zrnja, i stavite na svoj prozor ili tarasu, budite sigurni da ćete nahraniti neku gladnu ptičicu.

Ako do sada niste a imali ste želju udomite neku napuštenu životinju, ovo je sada pravo vrijeme za takvu odluku, a životinja koju udomite bit će vam sigurno zahvalna i vjerna…

(zivotinje.rs)

(Foto: Ilustracija)