OTKRIVAMO: Da li je KRASTAVAC baš toliko dobar za naše zdravlje?!

Mnogi od nas su čuli kako krastavac ima samo u sebi vode i da ima malo ljekovitih sastojaka, al to nije tačno !

 To što u krastavcu ima dosta vode veoma je korisno i važno, a pored sve te vode on sadrži i veoma ljekovite sastojke.

Porijeklom je iz centralne Azije, a upotrebljava se u ishrani u gotovo svim zemljama svijeta.

Postoje mnoge vrste krastvaca, a zavaljujući staklenicima i plastenicima na našem tržištu dostupan od proljeća do kasne jeseni, a ukiseljen se koristi tokom cijele godine.

Kako krastavac sadrži puno vode, pogodan je za dijetalnu izhranu, a sadrži u sebi i bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamine B, gvožđe, glukozu, enzime, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, mangan, natrijum, organske kiseline, hlor, cink i fosfor.

Plodovi od krastavca se koriste kao lijek, za obloge od svježeg i suhog krastavca, te sok od krastavca…

Više hiljada godina krastavac se koristi u izhrani, mogu ga koristiti djeca kao i trudnice, najčešće se upotrebljava kao salata.

Veoma se mnogo koristi i u kozmetici za razne maske i obloge (za ulepšavanje, za zaštitu kože, protiv bora, protiv opekotina, protiv podočnjaka…). Pored toga, od njega se pravi tonik za kožne bolesti, kao i mnogi savremeni kozmetički preparati.

Kako u sebi sadrži veoma korisne materije, tako je pogodan za liječenje mnogih bolesti kao što su: akne, glavobolja, bolesti želuca, anemija, gorušica, dermatitis, reuma, stres, mamurluk, nadimanje, nastanak  šećerne bolesti, gubitak pamćenja, nepoldnost, impotencija, bronhitis, te mnoge druge.

U ljetnjom periodu, krastavac se preporučuje pri velikim vrućinama i posle obilnog znojenja, jer se na taj način nadoknađuju izgubljena tečnost i minerali.