Da li je KRASTAVAC baš toliko dobar za naše zdravlje ? !

Mnogi od su čuli kako krastavac ima samo u sebi vode i da ima malo ljekovitih sastojaka,al to nije tačno ! To što u krastavcu ima dosta vode veoma je korisno i važno, a pored sve te vode on sadrži i veoma ljekovite sastojke.

Porijeklom je iz centralne Azije, a upotrebljava se u ishrani u gotovo svim zemljama svijeta.

Postoje mnoge vrste krastvaca,a zavaljujući staklenicima i plastenicima na našem tržištu dostupan od proleća do kasne jeseni, a ukiseljen se koristi tokom cele godine.

Kako krastavac sadrži puno vode,pogodan je za dijetalnu izhranu,a sadrži u sebi i belančevine,biljna vlakna,biljne masti,biljne hormone,vitamine B,vitamin PP,gvožđe,glukozu,enzime,eterična ulja,jod,kalijum,kalcijum,mangan,natrijum,organske kiseline,hlor,cink i fosfor.

Plodovi od krastavca se koriste kao lijek,za obloge od svježeg i suhog krastavca,te sok od krastavca…

Više hiljada godina krastavac se koristi u izhrani,mogu ga koristiti djeca kao i trudnice,najčešće se upotrebljava kao salata.

Veoma se mnogo koristi i u kozmetici za razne maske i obloge (za ulepšavanje, za zaštitu kože, protiv bora, protiv opekotina, protiv podočnjaka…). Pored toga, od njega se pravi tonik za kožne bolesti, kao i mnogi savremeni kozmetički preparati.

Kako u sebi sadrži veoma korisne materije,tako je pogodan za liječenje mnogih bolesti kao što su:akne,glavobolja,bolesti želuca,anemija,gorušica,dermatitis,reuma,stres,mamurluk,nadimanje,nastanak  šećerne bolesti,gubitak pamćenja,nepoldnost,impotencija,bronhitis,te mnoge druge.

U letnjem periodu, krastavac se preporučuje pri velikim vrućinama i posle obilnog znojenja, jer se na taj način nadoknađuju izgubljena tečnost i minerali.