Provjereni savjeti za čišćenje unutrašnjosti mikrovalne pećnice, efikasno uklanjaju mrlje…

Mikrovalna pećnica je veoma važna i koristna stvar u svakoj kuhinji. Ali samo mali znak nepažnje i unutrašnjost pećnice je prljava, a veoma je teško očistiti.

Mi vam donosimo nekoliko koristnih savjeta kako da svoju mikrovalnu pećnicu očistite što brže i lakše, a da pri tome budete zadvoljni sa čistoćom unutrašnjosti pećnice.

Na prirodan način i bez upotrebe hemikajlija, pećnicu možete očistiti da “blista”.

Kao prvo pokušajte sa dobro provjerenim trikom, i dobrim starim pomagačem u svakoj kuhinji-LIMUNOM.

U jednu zdjelu naspite dvije čaše vode i dodajte jedan cijeli limun isječen u kriške, stavite u unutrašnjost pećnice i pustite da prokuha. Kada smejsa prokuha isključite pećnicu i ostavite da zdjela sa limunom i vodom stoji u pećnici oko 15 minuta. Za to vrijeme, sva nečistoća u pećnici trebala bi da omekša, i kada izvadite zdjelu samo prebrišite sa vlažnom krpom pećnicu. Svi ostaci hrane trebalo bi da se vrlo lako skidaju.

Ako nema te limun pri ruci pokušajte sa SIRĆETOM. Postupak je isti kao i sa limunom, samo omjer je malo drugačiji. Naspite pola čaše vode i pola čaše sirćeta u jednu zdjelu, naravno koja smije u mikrovalnu pećnicu, zagrijte na najjaču temperaturu i nakon par sekundi isključite. Očistite sa vlažnom krpom.

Ako su tvrdokorne mrlje, postupak ponovite više puta, dok ne dobijete željeni rezultat.

Soda bikarbona je isto tako veoma korisna za odstranjivanje mrlja, kako sa posuđa, namještaja, tako i sa kućaniskih aparata.

U dva litra tople vode dodajte 4-5 kašika sode bikarbone, promješajte i tom smjesom polako čistite, unutrašnjost pećnice. Iznenadit ćete se rezultatom.

izvor: lifepressmagazin.com