JAGODE: Ljetno voće koje svi volimo, ali ovo sigurno niste znali o njemu

Jagode su ljetno voće, u čijem ukusu uživa većina nas. Na raznorazne načine možemo da konzumiramo ovo voće, u svakom obliku je izvrsno, bilo da jagode pripremamo kao voćnu salatu, namočenu u šlag, u kolačima ili jednostavno da je pojedemo onako svežu i bez ikakvih dodavanja, njen ukus je savršen.

Ovo voće jako povoljno djeluje na naš organizam pa ga u ljetnom periodu treba često da konzumiramo. Ako imamo višak kilograma pomaže nam da smršamo, usporava starenje i ima ublažava bolove kod upala i snižava razinu šećera u krvi.

Možda ste već upoznati sa pričom o štetnosti “duplih” jagoda, onih jagoda koje su prilikom rasta i sazrijevanja srasle jedna uz drugu. Brzo se intrnetom proširila priča o opasnosti konuzumiranja ovih jagoda, jer se navodno na njihovom sastavu nalazi određena količina otrova koja može da bude opasna po ljudski organizam.

Ali za sada možete da budete mirni, jer je vjerovatno riječ o dezinformaciji. Stručnjaci koji se bave sigurnosti hrane nisu dali nikakva upozorenje za štetnost ove vrste jagode.

Za svaki slučaj jagode prije upotrebe treba dobro da operete, kako bi izbjegli unošenje različitih pesticida u organizam.

U istraživanju dokazali su da je ovo voće često previše tretirano kako bi mu se produžio rok trajanja i kako bi mu izgled ostao nepromjenjen.

Svi znamo da je najbolje domaće, pa ako imate mogunćnost da konzumirate domaće jagode, to je ujedno i najbolje za vaše zdravlje.

Ako ste ipak primorani da kupujete ovo voće, izaberite sigurnog proizvođaća/nabavljača i za svaki slučaj dobro opretite jagode prije upotrebe.

Uživajte u ljetnim danima i svom organizmu pružite samo nabolje!

(Urbano24.info / Izvor:Doznajemo.com)

Foto:Wikimedia