Pasta za zube: SOS saveznik u svakom domu

Svi smo nakvikli na činjenicu da pasta za zube služi da nam održava usnu šupljinu čistom i svježom. Ali pastu za zube možemo da iskoristimo i u druge svrhe, te da nam bude odličan SOS saveznik u domu.

Evo nekoliko zanimljivih situacija gdje nam pasta za zube može vrlo lako da pomogne!

Kod kućnog bojenja kose: Ako želite da spriječite mrlje od boje za kosu na rubovima lica, pasta za zube može vrlo lako i efikasno da vam pomogne. Jednostavno na pamučnu tkaninu nanesite malo paste za zube i utrljajte na krajeve lica, i tako ćete lice zaštiti od mogućeg upijanja boje za kosu.

Služi i za skidanje mrlja sa zida: Gotovo pa svi roditelji su došli u situaciju da im djeca “šaraju” po zidu. Pomoću paste za zube možete lako ukolinite sve nastale mrlje na zidu, od običnih drvenih boljica pa sve do plastelina i vodenih bojica. Na pamučnu tkaninu nanesite pastu za zube i trljajte zid, ako je mrlja tvrdokorna, postupak možete ponoviti par puta, dok sa zida ne ukolite nastalu mrlju.

Za čišćenje gumenih rubova sa obuće: Često puta ste primjetili kada obujete novu obuću, da već nakon prve upotrebe na gumenim rubovima se pojavi prljavština koju je jako teško ukoliniti. Pogotovo ako su ti gumeni rubovi bijele boje, onda je i prljavština upečatljivija. Provjeren način uklanjanja prljavšite sa gumenih rubova je isto tako upotrebom paste za zube! Jednostavno, na neku staru četkicu za zube nanesite pastu i utrljajte na dio gdje je prljavština, a zatim očistite, mrlja će zasigurno da nestane.

Efikasna je i za skidanje mrlja sa metalnih površina: Pošto pasta za zube sadrži kiseline, odlično skida mrlja se kroma, inoxa, nehrđajućeg čelika, te srebra. Na dijelu metalne površine gdje je nasala mrlja, nanesite malo paste za zube te istrljajte sa pamučnom krpom ili četkicom za zube, ostavite da stoji par minuta a zatim isperite sa hladnom vodom, te prebrišite sa suhom krpom.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr