Pomozite vašem djetetu da prevaziđe strah od VRTIĆA,evo načina !

Kao prvo roditelji su ti koji trebaju da pobjede svoje strahove,pa teko onda djeci da pokažu sigurnost i smirenost.Sa puno razgovora svojoj djeci objasnite zašto je vrtić dobar i koristan.

Nema nekog posebnog i ispravnog načina kako dijetetu olakšati te prve dane u vrtiću,ali je veoma važno da dolazite u isto vrijeme po svoju djecu kao što ste im obećali.

Iako odgojiteljice inzistiraju na tome da se dijete ostavi brzo i gotovo na prevaru – jer će tako manje plakati, savjetujemo da sami procijenite što će biti manji šok vašem djetetu. Svakako nije dobro da opraštanje traje pola sata, ali nekoj djeci potreban je taj posljednji zagrljaj.

Neka djeca se vrlo teško odvajaju od roditelja i njima bliskih osoba,boje se novih prostora i situacija,te da neće neke osnovne stvari znati uraditi sami.

Zato je važno dati djetetu povjerenje da može samo obavljati, u početku jednostavnije stvari, a poslije sve složenije.

Od nekih jednostavnijih stvari iznimno je važno učiti dijete da gleda susjeda u oči i da ga glasno pozdravi. Da pruži ruku, da kaže kako se zove. Da samo zna obuć jaknu i cipele. Da opere zube, skine čarape ili odnese svoj čisti veš u ladicu.

Trebate svoje dijete posle takvih radnji pohvaliti da se osjeća vrijednije.Kod djeteta koje pokazuje znakove nelagode i strah od vrtića važno je da roditeljska komunikacija pred njim bude uvijek pozitivna i bez ljutnje na dijete.
Prvih dana prilagodbe roditelj može provesti neko vrijeme s djetetom u grupi. Njegova je uloga da bude “sigurna baza”, kamo se dijete može vratiti kad je nesigurno. Treba usmjeriti dijete na igru s drugom djecom, istraživanje prostora i upoznavanje s odgojiteljima.Pogrešno je stalno držati dijete u krilu i samo se s njim igrati.

Svako dijete različito reaguje na vrtić,zato svoju djecu prpremite sustavno i polako. Kroz mjesec dana trebalo bi da odradite te vjebe. Prvo prepustite dijete nekom drugom na brigu, isprva kratko, a poslije dulje. Objasnite mu zašto mora ići u vrtić, zajedno prošetaje do vrtića, a zatim produžite na neku drugu ugodnu aktivnost. Tako će dijete povezivati vrtić s lijepim.

Uvijek posle vrtića razgovarajte sa vašim djetetom,šta su radili i kako mu je bilo,budite strpiljivi sa djecom.

Važno je da mu na sve načine pokažete da ste tu, da ga razumijete, ali da se neke stvari moraju ‘odraditi’.

 

izvor:24sata