Pospremate krevet DA ili NE? Ovo su savjeti koji će vam OTVORITI oči!

Grupa naučnika sa Kingston univerzitete u Velikoj Britaniji ispitivala je kako grinje lakše prežive, i došla do iznenađujućeg otkrića.

Naime, naučnici su ustanovili da grinje lakše prežive ako je posteljina čista i uredno složena, dok je mala vjerovatnoća da će preživjeti ako je posteljina razbacana po krevetu.

Ovom istraživanju “oni lijeni” su se obradovali jer se dokazalo da se aljkavost po nekada i isplati.

Prema pisanju Independent, uredno složen jorgan predstavlja IDEALNO tlo za razvoj sićušnih organizama koji ostaju zarobljeni u uslovima koji im itekako odgovaraju pa se tako samo razmnožavaju.

Mrtve ćelije koje odpadaju sa površinskih slojeva ljudske kože nalaze se svuda po krevetu, te tako predstavljaju idealnu hranu za grinje, koje se nemilosrdno razmnožavaju.

Ove male napasti (grinje) ljudskom organizmu mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, a simptomi su nalik asmi.

Grinjama za opstanak potrebni su samo malo vlage i mrak, a uredno pospremljen krevet je idealno mjesto za njih!

“Grinje mogu da prežive jedino uzimanjem vode iz vazudha putem malih žlijezda koje se nalaze na spoljašnjosti njihovih tijela. Sasvim jednostavna stvar kao što je nenamešten krevet isušiće posteljinu te će tako prouzrokovati dehidrataciju grinja, a samim tim i njihovo izumiranje!” – kazao je doktor Stiven Pretlav koji je i autor ove studije.

Grinje neće preživjeti ako ih izložite svježem zraku i svjetlosti!

(b92)

(Foto: Ilustracija)