RODITELJI OPERZ: Nakon ovoga RAZMISLITE da li da date djetetu telefon u ruke?!

Roditelji dobro razmislite prije nego što svom malenom djetetu dadnete telefon u ruke. Većina današnjih mladih roditelja mobitele poklanjaju djeci kao “igračku” koja bi ih zabavila ne sluteći kakvu štetu čine svom djetetu.

Naučnici su otkrili da djeca koja provode više vremena koristeći tkz. pametne telefone imaju više simptopma SUHOG OKA, nego djeca kojoj je mobitel uskraćen na mjesec dana.

Simptom suhog oka ili kseroftalmija je stanje kada oko ne suzi dovoljno, što izaziva iritaciju oka, crvenilo i otok oka.

Kseroftalmija se pretežno javlja u starijoj životnoj dobi, ali specijalisti naglašavaju da je veoma česta i kod djece samo se podcjenjuje.

Kada djeca a i odlarsli previše vremena provode za monitorom, ekranom ili mobitelom, manje trepću što izaziva isparavanje suznog filma i stvara veliku vjerovatnoću za bolest SUHOG OKA.

Devesto šesnaest korejske djece starosti od sedam do dvanaest godina sudjelovali su u istraživanju, a podatci koji su otkriveni nakon istraživanja su zastrašujući. Nešto manje od sedam posto kod ispitanika imalo je sindrom suhog oka, objavljeno je u časopisu BMC Opthalmology.

Djeca kod koje je otkriven sindrom suhog oka njih oko 97, koristilo je pametne telefone više od tri sata dnevno, dok su se drugu u prosjeku jednog dana telefonima služili oko pola sata.

Ovo su ozbiljne informacije i svi roditelji, trebaju da dobro razmisle prije nego djeci daju u ruke telefon.

(Klix)

(Foto: Ilustracija)