Savjet zlata vrijedan: Kako se PONAŠATI kada vas ujede ZMIJA, šta prvo uraditi…

Foto: Wikimedia/ Ilustracija

Stiglo nam je ljeto a sa njim i sezona zmija, ove godine ispostavilo se da su se zmije pojavile mnogo ranije nego što se inače pijavljuju svake godine. Zbog toga OPERZ!

Kada šetate po prirodi, budite oprezni gledajte kuda stajete a ako ipak doživite neugodno iskustvo i ujede vas zmija ne paničite!

Panika nigdje nije dobro došla, u tom trenutku treba da pokušate da ostanete “hladne” glave i da razmišljate pozitivno. Najvažnije je da što prije stignete do ljekara da dobijete protivotrov!

Mi imao sreću što na našim područjima ne žive opasne zmije otovrnice, naše “otrovnice” ipak nam daju nekoliko sati da možemo stići do liječničke pomoći, naravno ako nas zmija nije ujela za vrat ili glavu.

Ako ipak smo tako loše sreće pa nas zmija ujude za vrat, glavu ili da baš naciljala krvni sud pa da otrov ode direktno u krv onda imamo mnogo manje vremena za liječničku pomoć.

Savjet svih doktora je da se svaki ujed zmije, bez obiza za koji dio tijela da ujede treba da se tretira kao ujed otrovnice, i da se u što kraćem vremenskom roku potraži liječnička pomoć!

Osoba koju ujede zmija ne smije da se kreće, jer će se tako otorov brže raširiti po cijelom organizmu.

Najčešći ujedi zmija su za nogu, pa se noga treba da se podigne i imobiliše, na mjesto ujeda zmije treba da se stavi hladna obloga, dovoljna je maramica nakvašena hladnom vodom, samo kako bi se uporila cirkulacija krvi i tako spriječilo dalje širenje otrova u organizam.

Nikako ne stavljate led, jer on izaziva neke fiziološke mehanizme koje mogu negativno da utiču na ranu.

Nikada ali nikada ne radite ono što gledate na filmovima kada je riječ o ujedu zmije a to je da iscjeđujete krv ili da da zasijecate ranu i isisajete krv, to je čista pogreška koja može da našteti zdravlje čvjeku koji pokušava da pomogne unesrećenom.

Većina ljudi ima neku ranicu u ustima ili neki pokvareni zub, ako bi isisali zatrovanu krv unesrećenog samo bi sebi ugrozili život.

Savjet svih ljekara je da pazite kuda hodate, ako idete u prirodu obujte malo dublju obuću, i gledajte kud stajete zmije ne napadaju ciljano, one se samo brane…

U našim područjima su najotrovnije zmije šarka i poskok, one su kraće, deblje i tamnije od neotrovnica, koje mogu da budu duge i do dva metra.

(Urbano24.info/ Izvor: Telegraf.rs)