Uz par JEDNOSTAVNIH trikova vaša BOŽIĆNA ZVIJEZDA trajće mnogo duže a evo i kako…

Želite da vaša crvena ljepotica (Božićna zvijezda) traje mnogo duže od samih praznika? Uz par efikasnih trikova vaša sobna ljepotica ukrašavat će vaš dom dugo nakon ulaska u Novu godinu.

Ono što je najpotrebnije da Božićna zvijezda traje što duži vremenski period su umjerena svjetlost i toplina.

Ova crvena ljepotica ne voli pretjeranu toplotu a ni hladnoću. Ako bi ste Božićnu zvijezdu nakon blagdana stavili u blizinu izvora toplote (radijatora) to bi bilo isto kao i da ste je iznijeli na balkon na veliku hladnoću i samim tim poželjeli da što prije uvehne.

Božićna zvijezda najviše voli temperaturu između petnaest i dvadeset stepeni Celzijusa.

Vrlo je važno i na koji način zaljevate vašu ukrasnu ljepoticu. Svi znamo da je voda veoma važna za sva živa bića, pa tako i za Božićnu zvijezdu.

Mnogi nisu upoznati sa činjenicom da kada zalijvate biljke nikako ne smjete zalijevati ih ODOZGO jer na taj način uzrokujete taloženje hranjivih tvari na korijen biljke pa samim tim pomažete da vaše cvijeće što prije istruhne, a to naravno niko od nas ne želi.

Da bi vam Božićna zvijezda trajala što duže uvijek je zalijevajte ODOZDO  preko podloška. Idealno bi bilo kada bi svako tri dana podlošak Božićne zvijezde punili sa vodom, ostavili da stoji oko pola sata a zatim višak vode istresli van. Na taj način za sigurno bi produžili vijek trajanja vaše ljepotice.

Nakon što joj opadnu cvjetovi a stabiljke se počnu da suše, vaša Božićna zvijezda treba pomoć. Da bi mogla ponovo da procvjeta potrebno je da izdanke skratite približno na deset centimetara visine.

Kada ste skratili izdanke, biljku premjestite na hladno mjesto čija temperatura ne smije prelaziti više od petnaest stepeni Celzijusa i tako je ostavite da stoji oko osam sedmica.

Kada prođe osam sedmica biljku presadite u veću posudu gdje će započeti svoj rasti a posle i cvijetati.

Tako ćete cijelu godinu moći da uživate u ljepotama Božićne zvijezde.

(Zadovoljna)

(Foto: Wikipedia)